MielŇĎtt elkezdŇĎd√∂tt volna az okos√≥ra- √©s wearable-l√°z a k√ľty√ľgy√°rt√≥k k√∂r√ľl, digit√°lis sz√°mlapos kvarcor√°kat hordtam (p√©ld√°ul a terrorista√≥r√°t, aminek birtokl√°sa √∂nmag√°ban el√©g alapos gyan√ļ volt ahhoz, hogy Guantanamoba sz√°ll√≠ts√°k n√©h√°ny viselŇĎj√©t). Az √©rtelmetlen, cser√©be szinte kiv√©tel n√©lk√ľl cs√ļnya, kiz√°r√≥lag √≥r√°kat egy√°ltal√°n nem hord√≥ emberek √°ltal v√°gyott k√ľty√ľk reakci√≥jak√©nt viszont elkezdtem v√°gyni r√°, hogy egy felh√ļzott rug√≥ √°ltal meghajtott apr√≥ fogaskerekek ketyegŇĎ sorozata mondja meg, mennyi az idŇĎ.

L√©tezik Indi√°ban egy √≥ragy√°r, ami 1961-es alap√≠t√°sa √≥ta v√°ltoztat√°s n√©lk√ľl, folyamatosan, a mai napig gy√°rtja a CitizentŇĎl licenszelt mechanik√°val felszerelt, b√°josan vintage felh√ļz√≥s kar√≥r√°it. R√°ad√°sul m√©g magyar p√©nzben n√©zve is fill√©rek√©rt lehet megv√°s√°rolni, √©s eBayen tucatsz√°m lehet v√°logatni k√∂z√ľl√ľk. Neh√©z eld√∂nteni, hogy ez-e az √©rdekesebb sztori, vagy a csomagol√°s, amiben post√°zt√°k, mindenesetre elkerekedett a szemem, amikor ez a doboz v√°rt az asztalomon az irod√°ban:

Egy pillanatra átéreztem, milyen remek is lehet amikor az embernek gyarmata van, ahogy forgattam a vászonba csomagolt, finom vörös cérnával összevart és viaszpecséttel lezárt dobozt.

Advertisement

Rutinos ebayezŇĎk√©nt hib√°s karakterk√≥dol√°s√ļ c√≠mk√©t v√°rtam kartondobozra ragasztva, ehelyett miut√°n √≥vatosan k√∂rbemetszettem a varr√°st, egy leragaszt√≥szalagozott uzsonn√°sdobozban tal√°ltam az √≥r√°t, eredeti csomagol√°s√°ban, √©s a garanciapap√≠rral, ami egy √©v ingyen szerv√≠zre (de nem cser√©re!) jogos√≠t. Vajon h√°ny kilom√©ter a legk√∂zelebbi szakszerv√≠z?

A zsebemben persze ott van egy eszk√∂z, aminek nagyobb sz√°m√≠t√°si kapacit√°sa van, mint ami a holdrasz√°ll√°st kalkul√°lta p√°r √©vvel a Hindustan Machine Tools alap√≠t√°sa ut√°n, de az egy sokkal k√ľl√∂nlegesebb √©rz√©s a tervezett elavul√°s kor√°ban, amikor valamit v√°ltozatlanul csin√°lnak √∂tven √©ve, b√°rmilyen elavult gy√°rt√≥soron is, ha egyszerŇĪen a term√©k megb√≠zhat√≥an mŇĪk√∂dik √©s az ig√©nyek v√°ltozatlanok. Minek bonyol√≠tani? Olyan ez, mint r√°j√∂nni az eldobhat√≥ borotv√°k csapd√°j√°ra √©s vissza√°llni nagyap√°ink zsilettepeng√©ire: a v√©gtelenbe, de ne tov√°bb. (L√≥l√©p√©sben tal√°n kapcsol√≥dik, hogy pont Indi√°ban tartja m√©g mag√°t a zsilettpenge az eldobhat√≥val szemben).

Advertisement

A legszebb pedig, hogy mindezt nem hipszteres k√©zmŇĪvess√©gbŇĎl csin√°lj√°k. Nem olyan, mint a jap√°n farmergy√°rak, ahol obszessz√≠v r√©szletess√©ggel √©p√≠tett√©k √ļjra a sz√°zadelŇĎ amerikai gy√°rait, nem olyan, mint a Lomogr√°fia, ahol osztr√°k fiatalok csin√°ltak divatm√°rk√°t az orosz f√©nyk√©pezŇĎg√©pgy√°rb√≥l. Apr√≥ menek√ľlŇĎ√ļtk√©nt jelenik meg ez az √≥ra a fogyaszt√≥i t√°rsadalom m√≥kuskerek√©bŇĎl: lehet √ļgy egyszerŇĪ √©s letisztult dolgokat k√©sz√≠teni, hogy az mindenkinek el√©rhetŇĎ legyen. Igazi Cayce Pollard-i term√©k.

(Kicsit csalok a sztorival, a HMT piaci r√©szesed√©s√©t megt√©pte a kvarcforradalom, gy√°rtanak automata- √©s kvarc√≥r√°kat is: elŇĎbbiek cs√ļny√°csk√°k, ut√≥bbiakban pedig semmi pl√°ne nincs, az eg√©sz √°llami tulajdonban levŇĎ c√©get pedig a szentl√©lek tartja √∂ssze.)

Ja √©s a legszebb, hogy mivel sz√°zmilli√≥ √≥ra √©s √∂tven √©v √∂sszes alkatr√©sze √°ll rendelkez√©sre, nagyon viccesre √°tszinezett S√ĀRGA meg LILA meg PIROS vari√°nsokat is √∂sszehoznak az ebayes √°rusok, nem csak az unalmas ("letisztult") feket√©t, amit v√©g√ľl vettem.

Advertisement